slide
Lees meer

Leer met het Enneagram gedragspatronen doorbreken

Gemakkelijk en snel kennismaken met jezelf en met anderen.
slide
Lees meer

Persoonlijke ontwikkeling met gebruik van het Enneagram model

Een feest van herkenning van jezelf, je familie of collega's
slide
Lees meer

Ontdek het Enneagram en haar Enneagramtypen

Doorbreek patronen in jou gedrag en dat van een ander. Inzicht in het Enneagram kan mensen helpen zichzelf en anderen te begrijpen.

Ontdek waarom het Enneagram hét model is

waarom het enneagram

Mijn eerste kennismaking met het Enneagram dateert van zeven jaar geleden. Op mijn eigen zoektocht maakte ik kennis met het Enneagram en raakte meteen enthousiast. Zonder enige voorkennis van het Enneagram, vielen voor mij dingen op zijn plaats en kon ik verder.

Wat spreekt je aan in het Enneagram?
Vooral de herkenbaarheid spreekt me erg aan. Iedereen zal als hij de negen types omschreven ziet er meteen iemand in herkennen.

Waarom is dat voor jou belangrijk?
Als ik begrijp wat mensen drijft dan kan ik beter begrijpen waarom ze iets doen en waarom ik zelf iets doe.

Waarom is het Enneagram een dynamisch model?
Ten eerste ben je niet één type maar je vertoont eigenschappen en patronen van een type. Je hebt echter wel alle type in je. Je zit dus niet vast aan één type. Bovendien verbinden de lijnen van het Enneagram de punten met elkaar. Elk type is ook nog door de pijl met elkaar verbonden met 2 andere typen. Onder druk ga je bijna als vanzelf naar je stresspunt. Je vertoont dan de negatieve eigenschappen van dat type. Als je goed in je vel zit ga je naar je ontspanningspunt en vertoon de positieve eigenschappen van dat type. Bovendien hebben je vleugels ook invloed op je persoonlijkheid.

Waarom is het nuttig om te weten wat voor type je bent?
Als je weet welke van de negen types je zelf sterk hebt ontwikkeld, dan kun je jezelf beter begrijpen en accepteren. Ook als je iets wilt veranderen is het handig om te weten om welk type het gaat. Het Enneagram is een  model dat  bij uitstek  geschikt  is om het  gesprek aan  te gaan met jezelf.

Zijn er combinaties van types die totaal niet met elkaar overweg kunnen?
In mijn beleving kan elk type met een willekeurig ander type prima samenleven, mits men elkaar in zijn eigen waarde laat. Sommige typen zijn elkaars tegenpolen. En passen juist daarom goed bij elkaar. Een balans vinden in de verschillende typen blijft een uitdaging. Het is dan natuurlijk handig te weten met wat voor type je te maken hebt.

Is er één van de Enneatypen beter dan de ander?
Nee, elk type is goed. Het Enneagram geeft geen oordeel. Elk type is te zien als een overlevingsstrategie, gedreven vanuit een basisemotie. Het is inspirerend hoe de negen typen elkaar kunnen aanvullen, irriteren, waarderen, ontwikkelen en helpen groeien.

Is de invloed van je vleugels belangrijk?
De Enneatypen die direct links en rechts naast je type liggen beïnvloeden je gedrag. Eigenschappen van je vleugels herken je ook. Vleugels kleuren je en maken jou jij.


‘Het is de vraag die ons ontwikkelt dus … blijf vragen’ 

Spring naar toolbar