labyrint lopenHet labyrint staat symbool voor het leven: je eigen weg zoeken, energie opdoen om door te gaan, bochten en omwegen niet uit de weg gaan. Het Labyrint is in ieder geval een plek waar je even je hoofd leeg kunt maken en rust kunt vinden. Concentreer je op een thema, moeilijke beslissing, ziekte, laat denkpatronen los en kom tot inzichten. Het midden is een plek van stilte, leegte, transformatie, nieuwe inzichten, antwoorden, beelden of een gevoel van verwondering en omkeer. De weg terug is een andere weg, de weg naar het gewone leven. Het labyrint opent de weg naar jezelf.

Een labyrint is geen doolhof. In een doolhof kun je verdwalen- dat is de bedoeling ook – en uren zoeken naar het midden of de uitgang. In een labyrint vind je je weg.

Het labyrint is een symbool voor velerlei uitleg vatbaar. Aan zijn ouderdom kun je al aflezen dat mensen er nooit op zijn uitgekeken! Het labyrint komt in vrijwel alle culturen voor en de oudste bekende zijn meer dan 4000 jaar oud.

Er zijn er verschillende soorten labyrinten gebouwd. Allemaal vertegenwoordigen ze een weg waarop de ingetogen mens spirituele ontmoetingen heeft en tot nadenken wordt gestemd.

Het lopen van een labyrint heeft diepe indruk op mij gemaakt. Nu verzorg ik met en over het labyrint programma’s, maak ze, leg ze of pas ze in een bestaand programma aan.

Voor verdere introductie een informatief artikel over het Chartreslabyrint en een inspirerende lijst met links.

http://www.vruchtbareaarde.nl/chartres.html